ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΝΟΣ  ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ
Αρχή Σελίδας

Εισαγωγικά


Η Ιωάννης Μόνος Ωρολογοποιία εξειδικεύεται στη συντήρηση-αποκατάσταση μηχανικών έργων τέχνης και ιστορικών μηχανισμών, όπως ωρολογίων αντίκες, μουσικών κουτιών, αυτομάτων, επιστημονικών και ναυτιλιακών οργάνων εποχής, κλπ.

Παράλληλα, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μοναδικά χειροποίητα καλλιτεχνικά ρολόγια, ή ειδικά ωρολογιακά εργαλεία εποχής κατά παραγγελία.

Διαθέτουμε πλήρη βιβλιοθήκη ωρολογοποιίας και εξοπλισμό εποχής, που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε οποιοδήποτε χαμένο ή κατεστραμμένο τμήμα των μηχανισμών που αναλαμβάνουμε, με αρτιότητα τόσο λειτουργική όσο και αισθητική.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στη ζωή μηχανικά αντικείμενα του παρελθόντος που έχουν ιστορική ή συναισθηματική αξία, ανεξάρτητα από τη φθορά και τις βλάβες, που έχουν υποστεί.




Σύντομες Πληροφορίες


Ο Ιωάννης Μόνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Α' μηχανικός Ε.Ν, του δίνει τις πρώτες γνώσεις. Έχει σπουδές στην Ηλεκτρολογία - Μηχανολογία (ΤΕΙ) και τη Μουσική, επίσης έχει ασχοληθεί με τον μοντελισμό και τις ιστορικές μοτοσυκλέτες.

Από πολύ νωρίς συναρπάζεται από την ωρολογοποιία της προβιομηχανικής εποχής και για περισσότερα από δέκα χρόνια μελετά, ασκείται και εμβαθύνει στις τεχνικές, αλλά και την ιστορία της παραδοσιακής ωρολογοποιίας.

Το 2001 παρακολουθεί τη φημισμένη Σχολή Ωρολογοποιίας WOSTEP στην Neuchâtel της Ελβετίας, ακολουθώντας την προτροπή του Hans Videberg, τότε κορυφαίου καθηγητή στη Σχολή.

Το 2002 εμπνευσμένος από τους εξαίρετους masters Philippe Dufour και George Daniels, επικεντρώνεται με έδρα την Αθήνα στην συντήρηση, αποκατάσταση ιστορικών ωρολογίων και άλλων μηχανικών έργων τέχνης, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές και τα εργαλεία της παραδοσιακής ωρολογοποιίας.

Το 2005 συμμετέχει ως σύμβουλος επιστημονικού υλικού στην έκθεση "Η Αξία του Χρόνου", που για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίασε μια συλλογή ρολογιών τσέπης, που ανήκαν σε σημαντικές ελληνικές ιστορικές προσωπικότητες. Η έκθεση διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Μουσείο Κοσμημάτων Ηλίας Λαλαούνης σε συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη.

Έχει συντηρήσει και αποκαταστήσει μεγάλο αριθμό μηχανικών έργων τέχνης, ιδιωτικών κυρίως συλλογών, και επίσης έναν μεγάλο αριθμό παλαιών εργαλείων και μηχανημάτων ωρολογοποιίας. Επιπλέον, έχει κατασκευάσει για τις ανάγκες συγκεκριμένων έργων συντήρησης – αποκατάστασης άλλα εργαλεία, αντίγραφα παλαιών, που είναι αδύνατο να βρεθούν στην αγορά.

Έχει εξειδικευτεί στις παραδοσιακές βικτωριανές τεχνικές κατασκευής θηκών ωρολογίων (case making) με καθοδήγηση από τον φημισμένο master casemaker Martin Matthews.

Έργα του Ιωάννη Μόνου έχουν δημοσιευθεί στην Ελβετία από το έγκριτο περιοδικό ωρολογοποιίας Chronometrophilia:

Τεύχος αριθ. 65, 2009 "Περί αντιγράφων παλαιών εργαλείων ωρολογοποιίας κατασκευασμένων στην Ελλάδα",

Τεύχος αριθ. 77, 2015 "Αποκατάσταση ενός ρολογιού τσέπης του οίκου Dubois & Fils" και

Τεύχος αριθ. 86, 2020 "Η ιστορία ενός τόρνου διακόσμησης -machine à guillocher- που ανακαλύφθηκε στον Ελβετικό Ιούρα και αποκαταστάθηκε στην ... Αθήνα - μέρος 1ο".









SITEMAP (Χάρτης Ιστοτόπου)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


Μοιραστείτε τη σελίδα με: