ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΝΟΣ  ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ
Top of Page

Δημοσιεύσεις

Κατασκευή του τροχού διαφυγής ενός αγγλικού ρολογιού τσέπης - συστήματος duplex - του 19αι. με τη χρήση ενός αποκαταστημένου ελβετικού διαιρέτη της εποχής

Chronométrophilia Τεύχος N° 89, Ελβετία 2022Αυτό το άρθρο, που γράφτηκε από τον Ιωάννη Μόνο, αναφέρεται στην αποκατάσταση από τον ίδιο ενός αγγλικού ρολογιού τσέπης -συστήματος duplex- του 19αι. και ειδικότερα στην κατασκευή του τροχού διαφυγής με τη χρήση ενός αποκαταστημένου ελβετικού διαιρέτη κοπής γραναζιών της εποχής. Η συγκεκριμένη μηχανή, αρχικά ελλειπής κατά 45%, είχε παλαιότερα αποκατασταθεί πλήρως λειτουργικά από τον συγγραφέα. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους της εποχής, που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό και την κατασκευή του εξαρτήματος αυτού. Οι παραπάνω εργασίες έγιναν στην Ελλάδα.


Η ιστορία ενός τόρνου διακόσμησης (machine à guillocher) που ανακαλύφθηκε στον Ελβετικό Ιούρα και αποκαταστάθηκε στην ... Αθήνα (μέρος 2ο)

Chronométrophilia Τεύχος N°87, Ελβετία 2021Αυτό το άρθρο, που γράφτηκε από τον Ιωάννη Μόνο, καλύπτει την κατασκευή από τον ίδιο ενός σπάνιου προσαρτήματος του ελβετικού τόρνου διακόσμησης (tour à guillocher), που του δίνει την δυνατότητα να μετατραπεί σε μηχανή διακόσμησης ευθείας γραμμής (machine à guillocher ligne droite). Ο αναγνώστης αρχικά μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα που έγινε από τον συγγραφέα στο Διεθνές Μουσείο Ωρολογοποιίας στο La Chaux De Fonds της Ελβετίας το 2018 και στη συνέχεια να παρακολουθήσει τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για τον υπολογισμό και την κατασκευή του προσαρτήματος αυτού. Τέλος έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με την αποτίμηση της λειτουργίας του και την καταγραφή κάποιων παρατηρήσεων, που αφορούν την κατασκευή των πλακών των ρολογιών (cadrans). Η κατασκευή έγινε αποκλειστικά στην Ελλάδα.


Η ιστορία ενός τόρνου διακόσμησης (machine à guillocher) που ανακαλύφθηκε στον Ελβετικό Ιούρα και αποκαταστάθηκε στην ... Αθήνα (μέρος 1ο)

Chronométrophilia Τεύχος N°86, Ελβετία 2020Αυτό το άρθρο, που γράφτηκε από τον Ιωάννη Μόνο, καλύπτει την αποκατάσταση ενός σπάνιου ελβετικού τόρνου διακόσμησης (machine à guillocher) και την αναπαραγωγή των χαμένων μερών του. Η μηχανή αυτή, που χρονολογείται στο δεύτερο μέρος του 19ου αιώνα, βρέθηκε στον Ελβετικό Ιούρα σε πολύ κακή και ελλιπή κατάσταση και αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει σχετικά με τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό και την δημιουργία των χαμένων κομματιών, αλλά και να πάρει πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τη χρήση αυτού του υπέροχου εργαλείου.


Αποκατάσταση ενός ρολογιού τσέπης του οίκου Dubois & Fils

Chronométrophilia Τεύχος N°77, Ελβετία 2015Σε αυτό το άρθρο ο Ιωάννης Μόνος παρουσιάζει τo έργο αποκατάστασης ενός σπάνιου μηχανισμού ρολογιού τσέπης και την κατασκευή από την αρχή της ασημένιας κάσας του, που είχε χαθεί. Το ρολόι χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν κατασκευασμένο από τον φημισμένο Ελβετικό οίκο Dubois & Fils, Locle. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα μέσα από το άρθρο να γνωρίσει τις διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν, τα εργαλεία ωρολογοποιίας της προβιομηχανικής εποχής που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα στάδια κατασκευής της χειροποίητης ασημένιας κάσας, αναλυτικά.


Περί αντιγράφων παλαιών εργαλείων ωρολογοποιίας κατασκευασμένων στην Ελλάδα

Chronométrophilia Τεύχος N°65, Ελβετία 2009Σε αυτό το άρθρο ο Ιωάννης Μόνος παρουσιάζει τη κατασκευή πιστών λειτουργικών αντιγράφων ωρολογιακών εργαλείων του 19ου αιώνα, που πραγματοποίησε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Κάρολο Φρήντμαν. Η λίστα περιλαμβάνει μία μηχανή κοπής γραναζιών και τα παρελκόμενά της, έναν τόρνο κατασκευής ρουμπινιών τριβής, ένα ειδικό εργαλείο για τη στίλβωση των δοντιών της διαφυγής κυλίνδρου, ένα εργαλείο για την στίλβωση των φύλλων των πηνίων (pinions), καθώς και ένα εργαλείο για τη διακόσμηση των μηχανισμών με Côtes de Genève.


Συνεντεύξεις


Ωρολογοποιία: πώς η αγάπη γίνεται τέχνη

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Ελλάδα 2010Συνέντευξη του ωρολογοποιού Ιωάννη Μόνου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία περί παραδοσιακής ωρολογοποιίας, μεγάλων σύγχρονων ωρολογοποιών και τάσεων.


Ωρολογοποιός - συντηρητής μηχανικών έργων τέχνης

Eλληνική έκδοση του περιοδικού Esquire, Ελλάδα 2010Συνέντευξη του ωρολογοποιού Ιωάννη Μόνου στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Esquire περί παραδοσιακής ωρολογοποιίας και σχετικών θεμάτων.SITEMAP (Χάρτης Ιστοτόπου)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Μοιραστείτε τη σελίδα με: