ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΝΟΣ  ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ
Top of Page

Δημοσιεύσεις

Η ιστορία ενός τόρνου διακόσμησης (machine à guillocher) που ανακαλύφθηκε στον Ελβετικό Ιούρα και αποκαταστάθηκε στην ... Αθήνα (μέρος 1ο)

Chronométrophilia Τεύχος N°86, Ελβετία 2020Αυτό το άρθρο, που γράφτηκε από τον Ιωάννη Μόνο, καλύπτει την αποκατάσταση ενός σπάνιου ελβετικού τόρνου διακόσμησης (machine à guillocher) και την αναπαραγωγή των χαμένων μερών του. Η μηχανή αυτή, που χρονολογείται στο δεύτερο μέρος του 19ου αιώνα, βρέθηκε στον Ελβετικό Ιούρα σε πολύ κακή και ελλιπή κατάσταση και αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει σχετικά με τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό και την δημιουργία των χαμένων κομματιών, αλλά και να πάρει πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τη χρήση αυτού του υπέροχου εργαλείου.

Διαβάστε όλο το άρθρο στα ΓαλλικάΑποκατάσταση ενός ρολογιού τσέπης του οίκου Dubois & Fils

Chronométrophilia Τεύχος N°77, Ελβετία 2015Σε αυτό το άρθρο ο Ιωάννης Μόνος παρουσιάζει τo έργο αποκατάστασης ενός σπάνιου μηχανισμού ρολογιού τσέπης και την κατασκευή από την αρχή της ασημένιας κάσας του, που είχε χαθεί. Το ρολόι χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν κατασκευασμένο από τον φημισμένο Ελβετικό οίκο Dubois & Fils, Locle. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα μέσα από το άρθρο να γνωρίσει τις διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν, τα εργαλεία ωρολογοποιίας της προβιομηχανικής εποχής που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα στάδια κατασκευής της χειροποίητης ασημένιας κάσας, αναλυτικά.

Διαβάστε όλο το άρθρο στα ΓαλλικάΠερί αντιγράφων παλαιών εργαλείων ωρολογοποιίας κατασκευασμένων στην Ελλάδα

Chronométrophilia Τεύχος N°65, Ελβετία 2009Σε αυτό το άρθρο ο Ιωάννης Μόνος παρουσιάζει τη κατασκευή πιστών λειτουργικών αντιγράφων ωρολογιακών εργαλείων του 19ου αιώνα, που πραγματοποίησε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Κάρολο Φρήντμαν. Η λίστα περιλαμβάνει μία μηχανή κοπής γραναζιών και τα παρελκόμενά της, έναν τόρνο κατασκευής ρουμπινιών τριβής, ένα ειδικό εργαλείο για τη στίλβωση των δοντιών της διαφυγής κυλίνδρου, ένα εργαλείο για την στίλβωση των φύλλων των πηνίων (pinions), καθώς και ένα εργαλείο για τη διακόσμηση των μηχανισμών με Côtes de Genève.

Διαβάστε όλο το άρθρο στα ΓαλλικάΣυνεντεύξεις


Ωρολογοποιία: πώς η αγάπη γίνεται τέχνη

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, Ελλάδα 2010Συνέντευξη του ωρολογοποιού Ιωάννη Μόνου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία περί παραδοσιακής ωρολογοποιίας, μεγάλων σύγχρονων ωρολογοποιών και τάσεων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη

Στην φωτογραφία ο Ιωάννης Μόνος


Ωρολογοποιός - συντηρητής μηχανικών έργων τέχνης

Eλληνική έκδοση του περιοδικού Esquire, Ελλάδα 2010Συνέντευξη του ωρολογοποιού Ιωάννη Μόνου στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Esquire περί παραδοσιακής ωρολογοποιίας και σχετικών θεμάτων.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη
SITEMAP (Χάρτης Ιστοτόπου)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


Μοιραστείτε τη σελίδα με: